logo uswps nazwa 3
Centrum Prasowe

Od początku wojny w Ukrainie polskie społeczeństwo zaangażowało się w działania na rzecz osób uciekających przed wojną. Z ogromnym zaangażowaniem pomagamy milionom osób, zapewniając im schronienie czy produkty pierwszej potrzeby. Barierą, która utrudnia nam komunikację z Ukrainkami i Ukraińcami jest brak znajomości języka ukraińskiego. Studenci School of Form z Uniwersytetu SWPS postanowili wyjść naprzeciw temu wyzwaniu i stworzyli wizualny minisłownik polsko-ukraiński.

Studenci i studentki pierwszego roku studiów (niestacjonarni i stacjonarni) w ramach zajęć z podstaw Adobe zaprojektowali wizualny minisłownik podstawowych zwrotów dla uchodźców z Ukrainy i osób, które goszczą ich w swoich domach. Pod okiem wykładowcy Bartosza Grześkowiaka powstał zestaw znaków pomagający w przełamaniu bariery językowej, zwłaszcza w pierwszych dniach wspólnego mieszkania.

Po linkiem znajdują się pliki pdf w różnych wersjach językowych – gotowe do pobrania i wydruku w formacie A4.

Projekt autorstwa studentek i studentów pierwszego roku School of Form Uniwersytetu SWPS opublikowany na licencji CC BY-NC-SA 4.0.

Jeśli chciałbyś wesprzeć nas tłumaczeniami, napisz wiadomość na: [email protected]

slownik-na-dole.jpg

Strona rekomendowana przez: nauka w polsce  Patronat: mnisw  Należymy do: promeuprio