Międzynarodowa konferencja „Clinical psychology now!” na Uniwersytecie SWPS

Międzynarodowa konferencja „Clinical psychology now!” na Uniwersytecie SWPS
float_intro: images/CENTRUM-PRASOWE/foto/EACLIPT-cover.jpg

Jak usprawnić pracę psychologów klinicznych dzięki użyciu chatbotów czy smartphone’ów? Jak wykorzystywać eye-tracking w badaniach klinicznych? Jak zaprojektować i wdrożyć skuteczną interwencję psychologiczną? Jakie terapie wykorzystywać w leczeniu depresji czy PTSD? Odpowiedzi na te i inne pytania padną podczas międzynarodowej konferencji „Clinical psychology now!”, która odbędzie się w dniach 11-12 listopada 2022 roku na Uniwersytecie SWPS.

Międzynarodowa Konferencja EACLIPT 2022 „Clinical psychology now!” jest organizowana przez Uniwersytet SWPS, European Association of Clinical Psychology and Psychological Treatment (EACLIPT) oraz spółkę SWPS Innowacje. Wydarzenie będzie mieć miejsce w siedzibie Uniwersytetu SWPS w Warszawie.

Na konferencji, której nadaliśmy tytuł „Clinical Psychology Now!”, chcemy rozmawiać nie tylko o wyzwaniach, ale także o rozwiązaniach, nad którymi pracujemy. Implementacja i upowszechnienie tych rozwiązań leży jednak nie tylko w zakresie odpowiedzialności specjalistów zajmujących się zdrowiem psychicznym. Jest to wspólna odpowiedzialność naukowców, psychoterapeutów, lekarzy, polityków, samorządowców, agend rządowych i organizacji pozarządowych – mówi prof. Roman Cieślak, rektor Uniwersytetu SWPS, przewodniczący komitetu organizacyjnego konferencji.

W ostatnich latach psychologia kliniczna dynamicznie się zmienia. Rozwijane są nowe metody badawcze. Powstają kolejne rodzaje interwencji psychologicznych oraz terapii. Jednocześnie stale rośnie zapotrzebowanie na usługi w zakresie zdrowia psychicznego, co wynika z coraz większej presji ekonomicznej, ekologicznej i społecznej, której doświadczają ludzie na całym świecie. Wymierny wpływ na tę sytuację ma również pandemia COVID–19 oraz jej konsekwencje, takie jak izolacja społeczna, wzrost bezrobocia czy utrudniony dostęp do usług zdrowotnych. Ponadto wojna w Ukrainie negatywnie oddziałuje na samopoczucie wielu osób, podważając ich poczucie bezpieczeństwa i wywołując strach, lęk, a nawet traumę.

Konferencja EACLIPT 2022 jest odpowiedzią na otaczającą nas rzeczywistość. Wydarzenie zgromadzi badaczy i praktyków z całej Europy, którzy będą dzielili się swoją wiedzą, wynikami badań i doświadczeniami.

W programie przewidziano ponad dwadzieścia spotkań w różnorodnej formule, które będą dotykać najbardziej aktualnych problemów związanych z opieką psychologiczną, w tym także Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób ICD-11, szkoleń i superwizji w zakresie CBT czy wpływu pandemii COVID–19 na psychikę pacjentów.

Zapisy na konferencję są jeszcze otwarte. Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w konferencji serdecznie zachęcamy do rejestracji. Istnieje możliwość uczestnictwa w formie stacjonarnej (na Uniwersytecie SWPS w Warszawie) oraz w formule online.

Konferencja została objęta honorowym patronatem Marszałka Senatu Rzeczypospolitej Polskiej, honorowym patronatem Prezydenta m.st. Warszawy oraz patronatem Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia.

Aktualny program wydarzenia oraz szczegóły dotyczące rejestracji znajdują się na stronie internetowej.

Te artykuły mogą
cię zainteresować

Poproś o komentarz ekspercki

Napisz nam o swoim temacie, a my znajdziemy dla Ciebie eksperta z naszej bazy ponad 400 naukowców.

Przejdż do formularza
Bądź na bieżąco

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z publikowanymi przez nas nowościami.

Zapisz się