Neuroróżnorodność to atut. Jak ją rozwijać w systemie edukacji i w pracy?

Neuroróżnorodność to atut. Jak ją rozwijać w systemie edukacji i w pracy?
float_intro: images/CENTRUM-PRASOWE/pakiety-prasowe/iStock-1323880880.jpg

Co rozumiemy przez neuroróżnorodność? Czy nasz system edukacji jest gotowy na neuroroatypowych uczniów? Jak cechy neuroróżnorodnych osób mogą wykorzystać pracodawcy? Takie zagadnienia poruszą ekspertki i eksperci podczas międzynarodowej konferencji NeuroShow 2023, która odbędzie się 18 listopada w Warszawie. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja JiM, a partnerem – Uniwersytet SWPS.

Naukowcy, lekarze, nauczyciele i pracodawcy coraz częściej zwracają uwagę na neuroróżnorodność, czyli odmienne funkcjonowanie mózgu i neurobiologiczne podstawy ludzkiego umysłu. A one wiążą się z różnicami m.in. w funkcjonowaniu w grupie, uwadze, percepcji, uczeniu się i reakcjach emocjonalnych.

Fundacja JiM organizuje Międzynarodową Konferencję NeuroShow 2023, aby rozwinąć w Polsce szeroką dyskusję społeczną na temat neuroróżnorodności. Kluczowym celem wydarzenia jest prezentacja najlepszych praktyk z Polski i świata oraz przyjrzenie się najnowszej wiedzy naukowej na ten temat.

Na konferencji spotkają się naukowcy, lekarze, psychologowie, terapeuci, nauczyciele specjalizujący się w zagadnieniach związanych z autyzmem, ADHD, dysleksją, dysgrafią i dyskalkulią. Fundacja JiM, organizator wydarzenia, będzie gościć uczestników m.in. z Litwy, Islandii, Francji, Słowacji, Austrii i Wielkiej Brytanii.

W gronie prelegentów znaleźli się m.in. prof. Elizabeth Pellicano z University College London oraz prof. Sven Bölte i prof. Lotta Borg Skoglund – oboje z Karolinska Institute ze Szwecji. Wśród polskich ekspertów są m.in. dr Magdalena Śniegulska, psycholożka z Uniwersytetu SWPS, dr Kajetana Foryciarz oraz dr Agata Nowak. Podczas konferencji wystąpią również przedstawiciele biznesu: Marta Ambroziak z EY, Marcin Myśliwczyk z Auticon Poland i Dominika Pikul z MindShift Studio. Nie zabraknie także osób neuroróżnorodnych, które podzielą się własnymi doświadczeniami i opowiedzą o wyzwaniach związanych z codziennym funkcjonowaniem.

Każdy jest inny

W przeszłości zakładano, że neuroróżnorodny sposób myślenia oznacza niższy poziom inteligencji i mniejsze zdolności, jednak badania zdecydowanie przeczą tej tezie. Aktualnie badacze kładą nacisk na to, że każdy z nas jest inny i że warto dostrzegać mocne strony każdego neurotypu. Na przykład wśród osób z ADHD są takie, które cechują się m.in. ponadprzeciętną wnikliwością, kreatywnym myśleniem, wielozadaniowością i umiejętnościami podejmowania skalkulowanego ryzyka. Mocnymi stronami osób autystycznych są często umiejętność rozwiązywania problemów i myślenie analityczne. Natomiast osoby z dysgrafią zwykle mają lepszą od innych umiejętność słuchania oraz zdolność do przypominania sobie informacji werbalnych, zapamiętywania i ustnego opowiadania historii.

Ogromnie cieszy nas fakt, że temat neuroróżnorodności budzi tak duże zainteresowanie i podczas konferencji będziemy mogli wymienić się zarówno polskimi, jak i międzynarodowymi doświadczeniami. Będzie to doskonała okazja, aby pokazać społeczeństwu – rodzinom i opiekunom, środowisku szkolnemu i związanemu z rynkiem pracy – że osoby neuroatypowe posiadają umiejętności i inteligencję, które są coraz bardziej cenione. Wierzymy, że ostatecznie przełoży się to na otwartość i inkluzywność społeczną – mówi Tomasz Michałowicz, Prezes Fundacji JiM.

Misją Fundacji JiM jest tworzenie lepszego świata dla osób autystycznych – takiego, w którym każda osoba autystyczna może realizować swój potencjał. Autyzm jest już współcześnie diagnozowany nawet u 1 na 50 dzieci, co oznacza, że w Polsce żyje co najmniej 400 tys. osób autystycznych.

Partnerem wydarzenia jest Uniwersytet SWPS. Rejestracja oraz więcej informacji o wydarzeniu na stronie: www.neuroshow.org.

Te artykuły mogą
cię zainteresować

Poproś o komentarz ekspercki

Napisz nam o swoim temacie, a my znajdziemy dla Ciebie eksperta z naszej bazy ponad 400 naukowców.

Przejdż do formularza
Bądź na bieżąco

Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z publikowanymi przez nas nowościami.

Zapisz się