logo

logo uswps nazwa 3

Projekt Włochy

Tajemnice włoskiej kuchni - tabu, tradycje i trendy (podcast)

U wielu z nas hasło „kuchnia włoska” wywołuje stereotypowe skojarzenia: pizza i spaghetti. Tymczasem włoskie gotowanie to znacznie więcej – to złożona kulinarna przestrzeń, która ma swoje tajemnice i tematy tabu…

Co Włochom przeszkadza w cappuccino pitym po kolacji i sypaniu parmezanu na ryby? Dlaczego we Włoszech można umieścić w ogłoszeniu zapis „proszę dzwonić w porze posiłków” i wszyscy wiedzą o co chodzi? Czy w ogóle możemy mówić o jednej kuchni włoskiej, czy może lepiej byłoby powiedzieć – kuchnie włoskie? Czego spróbować na miejscu, a co przywieźć z włoskich wakacji? Jak gotować po włosku w Polsce?

O tym wszystkim, oraz o różnicach między Włochami a Polakami w podejściu do jedzenia i o najnowszych trendach we włoskiej kuchni, porozmawiały: Danuta IndykKarolina Iskierka.

Podcastu możesz posłuchać również w serwisach streamingowych: Apple PodcastsLecton.

 

O cyklu

„Projekt Włochy” to webinary i podcasty, dzięki którym poznamy kulturę energicznych i pogodnych Włochów. Spotkania z ekspertami i naukowcami będą doskonałą okazją, by porozmawiać nie tylko o kulturze, sztuce czy historii mieszkańców Półwyspu Apenińskiego, lecz także o ruchach społecznych, modzie i włoskich filmach. Podczas webinarów poznamy podejście Włochów do wychowywania dzieci i odkryjemy zmiany które zaszły w kulturze tego kraju na przestrzeni ostatnich lat. Prowadzącą cykl „Projekt Włochy” jest Karolina Iskierka, miłośniczka Włoch oraz autorka podcastu Apetyt na włoszczyznę. Gośćmi rozmów będą kulturoznawcy Uniwersytetu SWPS.

 

Danuta Indyk
gościni

Polka w Toskanii, mieszka tam od kilkunastu lat i prowadzi agroturystykę wraz z restauracją. Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Jej wykształcenie idzie w parze z zamiłowaniem, bowiem kuchnia to zdecydowanie jej ulubione miejsce w domu. Jako dietetyk, uwielbia wszystko co zdrowe, poddając się BIO i EKO-modzie, ale w jej włoskim menu nie brakuje też przekąsek, dań makaronowych, pokaźnego wołowego steka, pizzy, deseru i oczywiście królującego na stole do obiadu czy kolacji, wina. Tu nie ma sprzeczności czy niekonsekwencji, to nic innego jak prawdziwie zdrowe podejście do życia – jeść wszystko, byle z umiarem!


 

Karolina Iskierka

Karolina Iskierka
prowadząca

Miłośniczka Włoch, autorka podcastu Apetyt na włoszczyznę - subiektywnego przewodnika po włoskiej kuchni i języku. W języku włoskim zakochała się już podczas swojej pierwszej podróży do Włoch w odległym roku 2000. Miłością do włoskiej kuchni zapałała prawie dekadę później – podczas pobytu w ramach programu Erazmus w mieście Macerata w środkowych Włoszech. Odbyła praktyki w Ambasadzie Polski w Rzymie, była stypendystką programu Curiosi del Territorio w regionie Friuli-Venezia Giulia, przez ponad sześć lat pracowała jako koordynator ds. Włoch w organizacji pozarządowej organizującej konferencje międzynarodowe. Podczas pobytów w Italii zawsze podziwiała to, z jaką pasją Włosi mówią o swoim dziedzictwie kulinarnym i z jakim powodzeniem rozwijają tzw. turystykę enogastronomiczną, czyli ukierunkowaną na poznawanie lokalnej kuchni i wina.


 

 

kanały

zobacz też

strefa psyche strefa designu strefa zarzadzania strefa prawa logostrefa kultur logo