Czy szczupli ludzie są szczęśliwsi? Dlaczego jesteśmy niezadowoleni z własnego wyglądu i nieustannie porównujemy się z kanonami obowiązującego w danym czasie piękna? Czy potrafimy odczytać sygnały, które nadaje nam nasze ciało? Jaki jest związek między dietą a chorobami psychicznymi? Co to znaczy, że nasz układ pokarmowy to drugi mózg? Na te i wiele innych pytań będzie można uzyskać odpowiedź podczas czerwcowej Strefy Psyche w Katowicach. Podczas wykładów i warsztatów mówić będziemy o diecie, postrzeganiu własnego ciała i cielesności.
Wykład
Dominacja (obrazu) ciała w kulturze XXI wieku
Wykład dotyczy problematyki obrazu ciała. Kwestia cielesności zostanie omówiona w kontekście zdrowia oraz choroby. Treść wykładu stanowią zagadnienia związane z historią ciała, atrakcyjnością fizyczną kobiecej i męskiej sylwetki, medializacją ciała, a także charakterystyką obrazu ciała oraz zaburzeniami z nim związanymi. Słuchacze zaznajomią się z metodami pracy z ciałem, a także narzędziami badawczymi mierzącymi różne aspekty obrazu ciała.
O prelegentce
dr hab. Anna Brytek Matera – psycholog. Jest adiunktem na Uniwersytecie SWPS w Katowicach. Laureatka stypendium „START" dla młodych uczonych Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, stypendystka Rządu Francuskiego oraz wykładowca jednego z uniwersytetów francuskich. Autorka kilku książek oraz kilkudziesięciu artykułów naukowych (publikowanych w języku polskim, angielskim i francuskim). Współpracuje z Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania będącym członkiem międzynarodowej organizacji Academy of Eating Disorders.
Posiada doświadczenie w pracy terapeutycznej z osobami z zaburzeniami odżywiania oraz ich rodzinami. Jest w trakcie specjalistycznego, czteroletniego szkolenia w terapii poznawczo-behawioralnej zaburzeń osób dorosłych w Centrum Terapii Poznawczo-Behawioralnej (CTPB). Uczestniczyła także w szkoleniach z terapii Ericksonowskiej w Polskim Instytucie Ericksonowskim.
Termin i miejsce
16 czerwca, godz. 17.00-18.30, sala 204
Uniwersytet SWPS w Katowicach
ul. Techników 9
WARSZTAT
Pokonaj stres dietą
Badania wskazują na związek między dietą a możliwością zachorowania na różne choroby psychiczne. Nieprawidłowe odżywianie połączone z długotrwałym stresem najczęściej prowadzi do zespołu chronicznego zmęczenia, dlatego warto wprowadzić pewne modyfikacje do swojego sposobu żywienia.
Podczas wykładu odpowiemy na następujące pytania:
- Jakie są najważniejsze założenia diety antystresowej?
- Jakie znaczenie dla zdrowia psychosomatycznego mają kwasy tłuszczowe?
- Jaką rolę odgrywa tryptofan oraz witamina D3 w diecie człowieka?
- Jak kondycja jelita wpływa na naszą psychikę?
- Jak zaplanować menu antystresowe?
O prelegentce
Marta Kierzkowska–Grzybek – biotechnolog, immunodietetyk, endoekolog, specjalista żywienia terapeutycznego i psychoneuroimmunologii, coach ICF ACC, wykładowca akademicki, trener. Założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej „Sattva”, prelegentka na wielu kongresach i konferencjach w Polsce. Propagatorka świadomego i zdrowego trybu życia, pasjonatka dobrej sztuki kulinarnej, autorka bloga kulinarnego- www.kuchnianaturalna.blogspot.com. Od wielu lat zajmuje się prowadzeniem profesjonalnych warsztatów kulinarnych oraz szkoleń z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego w ramach swojego autorskiego programu – „In harmony with nature”.
Termin i miejsce
14 czerwca, godz. 17.30-19.00, sala 204
Uniwersytet SWPS w Katowicach
ul. Techników 9
Zgłoszenia
Kontakt
Patrycja Paczyńska-Jasińska
Koordynator Strefy Psyche SWPS w Katowicach
tel. 785202511
e-mail: [email protected]
Jak wziąć udział?
Aby wziąć udział w wydarzeniach, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy. O udziale decyduje kolejność zgłoszeń.
[Form StrefaPsyche_Dieta_Cialo_06_2016_Katowice not found!]