Podczas ceremonii prezydent Bronisław Komorowski wręczył akty nominacyjne 58 profesorom reprezentującym rozmaite dziedziny wiedzy. Uroczystość przekazania nominacji po raz kolejny stanowi prawdziwe święto dla polskiej nauki i jest dowodem jej ciągłego rozwoju.

Prof. dr hab. Włodzimierz Gruszczyński jest specjalistą w zakresie językoznawstwa polonistycznego. Interesuje się słownikami, zwłaszcza dawnymi oraz kulturą języka. Zajmuje się badaniem współczesnego i dawnego języka polskiego.

W SWPS prowadzi zajęcia z zakresu kultury języka polskiego i antropologii języka. Uczy też filologów obcych, jak tłumaczyć obce teksty na poprawną i ładną polszczyznę oraz z jakich słowników korzystać. Pracuje także w Instytucie Języka Polskiego PAN.

Prof. dr hab. Włodzimierz Gruszczyński jest autorem projektów badawczych, autorem i współautorem licznych publikacji, m.in. "Słownik gramatyczny języka polskiego" (II wydanie, Warszawa 2012), "Elektroniczny słownik języka polskiego XVII i XVIII wieku" (http://sxvii.pl), „Nie tylko łacina, czyli o językach zestawianych z polszczyzną e słownikach z XVI, XVII i XVIII wieku” (Warszawa-Kraków 2011), „Czy normy językowe obowiązują w Internecie (Warszawa 2001).