Efekty nauczania School of Form pokazane zostaną podczas GRADUATION SHOW 2015, na które składać się będzie pokaz mody absolwentów specjalności fashion design (25 czerwca, godz. 17.00, hala 1 MTP, siedziba School of Form), prezentacja prac semestralnych (siedziba School of Form) oraz punkt kulminacyjny - wernisaż prac dyplomowych (25 czerwca, godz. 19.00, Concordia Design). Dzień później, 26 czerwca, w Concordia Design obywać się będą SPOTKANIA 1:1, w których udział wezmą absolwenci oraz przedstawiciele biznesu i mediów.

Czy tak silne zakorzenienie nauczania designu w naukach humanistycznych rzeczywiście przyniosło oczekiwane efekty? – Jestem przekonana, że tak – mówi dyrektor programowa School of Form, Agnieszka Jacobson-Cielecka. – Projekty dyplomowe powstały w wyniku badań przeprowadzonych przez studentów. Koncentrują się na diagnozowaniu potrzeb i problemów społecznych, nie są więc artefaktem, a niemal gotowym do wdrożenia produktem, na który czekają konsumenci.

Przykładem takiego rozwiązania jest IMMU, projekt dyplomowy Justyny Strociak i Magdy Gąsiorowskiej (specjalność industrial design). Studentki zaprojektowały rękaw połączony z niewielkim systemem pompowania, który jest odpowiedzią na problem nieefektywnego krążenia limfy w organizmie człowieka. Szczególnie u kobiet po zabiegu mastektomii, w wyniku którego usuwane są węzły chłonne odpowiedzialne za prawidłowy przepływ limfy. IMMU to system szczelnie zamkniętych komór umieszczonych w rękawie. Każdy rękaw posiada dwa systemy komór, które są umieszczone po zewnętrznej i wewnętrznej stronie ręki. Wprowadzone powietrze przepływa przez komory ruchem falistym w kierunku serca, imitując ręczny masaż, zwiększając cyrkulację płynów, co wpływa na efektywność pracy organizmu, prawidłowy przepływ limfy, a w konsekwencji szybszą regenerację i usuwanie toksyn. IMMU jest rozwiązaniem stosowanym do wspomagania drenażu manualnego wykonywanego przez fizjoterapeutów lub przez osoby chore. Ma kluczowe znaczenie w rekonwalescencji po mastektomii. Rękaw umożliwia samodzielny masaż nawet kilka razy dziennie bez nadmiernego wysiłku, w domu lub poza nim.

W ramach specjalności domestic design powstała praca dyplomowa Pauliny Masternak. Obserwując ludzkie dłonie podczas posiłku projektantka doszła do wniosku, że sztućce paradoksalnie przeszkadzają zamiast pomagać w jedzeniu, a dłonie bez sztućców zachowują się dużo bardziej naturalnie. Jedzenie rękami to odczuwanie walorów pokarmu, jego konsystencji, temperatury, ale także przeżycie duchowe, celebrowane przez wiele kultur i narodowości. Te wnioski stały się inspiracją do zaprojektowania zestawu 12 glinianych elementów towarzyszących posiłkowi, których zadaniem jest zastąpienie sztućców i wytworzenie intymności oraz naturalności w kontakcie z posiłkiem.

Z fascynacji amatorskim wytwarzaniem przedmiotów codziennego użytku przez nieprofesjonalistów oraz tym samym, refleksji nad produktem masowym powstała praca dyplomowa „Prymitywy / Contemporary Primitives” Jagody Fryca (specjalność fashion design), która przyjęła formę kolekcji obuwia. Traktując produkt masowy jako zasób, bawiąc się gotowymi elementami, dającymi nieskończone możliwości, projektantka tworzy gospodarkę produktów niedokończonych w miejsce tej, w której wszystko jest “skończone” i przeznaczone do tego, by szybko stracić aktualność. Przy tworzeniu kolekcji dyplomowej wykorzystuje również materiały i techniki obecnie dostępne. Nazywa to współczesnym prymitywizmem. Ma jednak ma myśli nie prymitywizm w znaczeniu dosłownym (odnoszenie się do technik czy materiałów zaczerpniętych z kultur pierwotnych), lecz rozumie go jako możliwość pozyskania własnym sumptem rzeczy niezbędnych, zrobienia czegoś własnymi rękami, w opozycji do kultury masowej. Dzięki udostępnionym w Internecie zdjęciom produktów wraz z krótkim opisem technik i materiałów, sugeruje rozszerzenie spojrzenia na system i okoliczności w jakich znajduje się dziś człowiek. Zdaniem autorki projektu, nie trzeba być projektantem, artystą czy rzemieślnikiem, by tworzyć na własne potrzeby. Zamieszczone w Internecie zdjęcia są jedynie puntem wyjścia, zaproszeniem do działania.

Obok programu nauczania, zaletą School of Form jest kontakt z biznesem, możliwość współpracy z firmami już od pierwszego roku studiów, dzięki czemu studenci poznają procesy projektowe, problemy, z którymi styka się projektant w codziennej pracy, a także uczą się skutecznej prezentacji własnych pomysłów. Biznesowy wątek nauczania School of Form kontynuowany będzie drugiego dnia GRADUATION SHOW. W ramach spotkań z firmami i mediami w formule SPEED DATING dyplomanci, oprócz dyplomowego projektu, zaprezentują swoje dotychczasowe portfolio, odpowiedzą na pytania, oraz spróbują oczarować i przekonać do siebie potencjalnych pracodawców. Gościem specjalnym wydarzenia będzie m.in. Li Edelkoort.

Rynek potrzebuje projektantów. Materiały do pobrania dla mediów.