Nie
Tak
dr
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
czarny

dr

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

kulturoznawca, orientalista
Kierownik Food Studies

Dla mediów

Profil zawodowy

Interesuje się trendami i podróżami kulinarnymi. Promuje kuchnie i jedzenie świata, szczególnie kulinaria Azji, Europy i Ameryki Południowej. Zajmuje się historią różnych kuchni świata, kulturą Japonii. Bada percepcję smaku, dzieli się wiedzą na temat produktów spożywczych. Jest autorką kilku książek kulinarnych.

Na Uniwersytecie SWPS prowadzi zajęcia z antropologii jedzenia, historii wyżywienia, neurogastronomii, estetyki talerza, turystyki kulinarnej, dyplomacji kulinarnej oraz trendów kulinarnych.

Laureatka nagród: 2019 - Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii Embassies (culinary diplomacy). Drugie Miejsce Gourmand World Cookbook Awards dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii Scandinavian. Nagroda Specjalna w konkursie Nagroda Magellana dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii przewodnik kulinarny.

2017 - Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Polish Culinary Paths w kategorii Embassies (culinary diplomacy). Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Polish Culinary Paths w kategorii Eastern European Cuisine. Książka Polish Culinary Paths zdobyła nagrodę główną w kategorii „przewodnik kulinarny” w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne 2016 roku” oraz została nagrodzona Prix de la Littérature Gastronomique przyznawaną przez Académie Internationale de la Gastronomie.

2016 - książka Polish Culinary Paths ukazała się w językach: angielskim, chińskim, koreańskim, japońskim, wietnamskim i gruzińskim. Została nagrodzona w Chinach w prestiżowym konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi. Książka Tradycje kulinarne Korei zajęła drugie miejsce w kategorii najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wydana poza Azją w konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

2014 - książka Japońskie słodycze zdobyła Grand Prix w konkursie Gourmand World CookbookAwards w kategorii Best Japanese cuisine Book. Była to pierwsza polska książka w dwudziestoletniej historii konkursu, która zajęła pierwsze miejsce.

Dla mediów

Obszary tematyczne

  • Food Studies
  • Antropologia jedzenia
  • Historia wyżywienia
  • Neurogastronomia
  • Estetyka jedzenia
  • Dyplomacja kulinarna
  • Turystyka kulinarna
  • Kultura Japonii
  • Wybrane zagadnienia z kultury azjatyckiej

Informacje prasowe

    Artykuły

    Wydarzenia

    Nothing to show. You must configure the data source of the widget.

    Zobacz także

    Group 426 Group 430 strefa zarzadznia logo 05 logo white kopia logo white kopia