logo

logo uswps nazwa 3

Webinar

Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej

Chiny, Korea i Japonia borykają się z niełatwymi relacjami nie tylko w sferze polityki. Okazuje się, że również obszar tradycji kulinarnych nie jest wolny od niesnasek. Ostatnio głośno było o chińsko-koreańskiej kłótni o kimchi, podobny spór miał miejsce równo dwadzieścia lat temu między Koreą a Japonią. Kuchnie Chin, Korei i Japonii, choć tak różne od siebie, mają też wiele wspólnych elementów. Tradycje, potrawy i metody ich przyrządzania przenikały pomiędzy tymi narodami na przekór granicom i historycznym niechęciom. Japońskie sashimi i koreańskie hoe, koreańskie doenjanggu i japońskie miso, chiński zhajiang i jego koreańska wersja jajang, a do tego jeszcze indyjskie curry bijące rekordy popularności w Japonii i Korei – oto prawdziwy kulturalno-kulinarny galimatias. O kuchni i dziejach kulinarnych Azji Wschodniej porozmawiamy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, kierowniczką Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Spotkanie poprowadzi dr hab. Marcin Jacoby, prof. Uniwersytetu SWPS, kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich Uniwersytetu SWPS.

Spotkanie jest realizowane na żywo – każdy może zadawać pytania! Udział jest bezpłatny, obowiązują zapisy przez formularz zgłoszeniowy.

Interesujesz się kulturą? Dołącz do innych w grupie Strefy Kultur Uniwersytetu SWPS na Facebooku.

27 maja 2021 r.
17.00–18.00
online
 

Cykl webinarów „Projekt Azja”

Kraj Kwitnącej Wiśni, Huawei i 5G, Kim Jong Un oraz orientalna kuchnia. Czy istnieje Azja bez uproszczeń i stereotypów? Jak odkryć jej prawdziwe oblicze, które nieczęsto zobaczymy w mediach? Cykl Strefy Kultur Uniwersytetu SWPS „Projekt Azja” przybliża najważniejsze zjawiska i procesy, jakie zachodzą obecnie w Chinach, na Półwyspie Koreańskim oraz w Japonii. Podczas każdego spotkania poruszamy inny temat i przyglądamy się obecnemu obliczu Dalekiego Wschodu oraz jego specyficznym uwarunkowaniom. Cykl „Projekt Azja” prowadzi prof. Marcin Jacoby – kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich Uniwersytetu SWPS, sinolog i popularyzator wiedzy o Azji, który do wspólnej dyskusji zaprasza badaczy, ekspertów i praktyków zajmujących się Azją.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek
gość

Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek:„Tradycje kulinarne Japonii”,, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” oraz „The Polish Table”.

258 Marcin Jacoby

Prof. Marcin Jacoby
prowadzący

Sinolog, tłumacz, ekspert zajmujący się zagadnieniami polityczno-społecznymi regionu Azji Wschodniej, szczególnie Chin i Republiki Korei. Na Uniwersytecie SWPS kieruje Zakładem Studiów Azjatyckich i prowadzi zajęcia z zakresu wiedzy o Chinach i Azji Wschodniej: literatury, sztuki i dyplomacji kulturalnej.

Termin i kontakt

27 maja 2021 r., godz. 17.00–18.00, online

Małgorzata Kowalińska 
e-mail: [email protected]

wydarzenia

19.05 2022

Co dalej ze współpracą gospodarczą z Chinami? (webinar)

in Webinar

Pierwsza połowa roku 2022 nie rysuje się dobrze dla współpracy gospodarczej Unii Europejskiej z Chinami.…
20.05 2022

Queer and Here 2022

in Webinar

Konferencja Queer and Here jest wydarzeniem poświęconym społeczności queer oraz jej dorobkowi kulturowemu, artystycznemu i…
02.06 2022

Jak żyją Szwedzi - indywidualizm i kolektywizm (webinar)

in Webinar

Uprzejmi choć zdystansowani, uśmiechnięci, ale mało przystępni, małomówni mimo otwartości — czy właśnie tacy są…

wydarzenia objęte patronatem Strefy Kultur

20.05 2022

Queer and Here 2022

in Webinar

Konferencja Queer and Here jest wydarzeniem poświęconym społeczności queer oraz jej dorobkowi kulturowemu, artystycznemu i…

archiwum wydarzeń

11.05 2022

Algorytmy - dyskryminacja i wykluczenie oraz ich społeczne konsekwencje (webinar)

in Webinar

Technologia towarzyszy nam na co dzień - ułatwia przemieszczanie się, randkowanie czy robienie zakupów. Algorytmy,…
25.04 2022

Moda włoska (webinar)

in Webinar

Ubiór to dla wielu osób sposób na wyrażenie siebie, pokazanie swojego charakteru, a nawet przekonań.…
12.04 2022

Nowy prezydent Korei Południowej - co zmieni się w Azji? (webinar)

in Webinar

9 marca odbyły się wybory prezydenckie w Republice Korei, które różnicą zaledwie 0,73% wygrał Yoon…
04.04 2022

Co gry komputerowe robią w muzeach? (webinar)

in Webinar

Muzea już dawno przestały kojarzyć się wyłącznie z dużymi, zimnymi salami wypełnionymi obrazami i rzeźbami.…
28.03 2022

Szwedzkie ruchy społeczne jako przykład oddolnej demokracji (webinar)

in Webinar

Szwecja jest bardzo przyjaznym i tolerancyjnym państwem, a obywatele tego kraju są bardzo zaangażowani w…
09.02 2022

Czy media zmanipulowały świat? (webinar)

in Webinar

Jedną z cech współczesnego świata jest znacząca rola mediów w tym, jak postrzegamy nasze bliższe…
20.01 2022

Japonia i USA - niełatwy sojusz? (webinar)

in Webinar

Gdy w 1945 roku Stany Zjednoczone pokonały Japonię, stała się ona najważniejszym i najbardziej zaangażowanym…

kanały

zobacz też

strefa psyche strefa designu strefa zarzadzania strefa prawa logostrefa kultur logo