Webinar
Tajemnice włoskiej kuchni - tabu, tradycje i trendy (webinar)
U wielu z nas hasło „kuchnia włoska” wywołuje stereotypowe skojarzenia: pizza i spaghetti. Tymczasem włoskie gotowanie to znacznie więcej – to złożona kulinarna przestrzeń, która ma swoje tajemnice i tematy tabu…
Co Włochom przeszkadza w cappuccino pitym po kolacji i sypaniu parmezanu na ryby? Dlaczego we Włoszech można umieścić w ogłoszeniu zapis „proszę dzwonić w porze posiłków” i wszyscy wiedzą o co chodzi? Czy w ogóle możemy mówić o jednej kuchni włoskiej, czy może lepiej byłoby powiedzieć – kuchnie włoskie? Czego spróbować na miejscu, a co przywieźć z włoskich wakacji? Jak gotować po włosku w Polsce?
O tym wszystkim, oraz o różnicach między Włochami a Polakami w podejściu do jedzenia i o najnowszych trendach we włoskiej kuchni, porozmawiają: Danuta Indyk i Karolina Iskierka.
Spotkanie będzie realizowane na żywo – każdy może zadawać pytania.
Danuta Indyk
gościni
Polka w Toskanii, mieszka tam od kilkunastu lat i prowadzi agroturystykę wraz z restauracją. Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Jej wykształcenie idzie w parze z zamiłowaniem, bowiem kuchnia to zdecydowanie jej ulubione miejsce w domu. Jako dietetyk, uwielbia wszystko co zdrowe, poddając się BIO i EKO-modzie, ale w jej włoskim menu nie brakuje też przekąsek, dań makaronowych, pokaźnego wołowego steka, pizzy, deseru i oczywiście królującego na stole do obiadu czy kolacji, wina. Tu nie ma sprzeczności czy niekonsekwencji, to nic innego jak prawdziwie zdrowe podejście do życia – jeść wszystko, byle z umiarem!
Karolina Iskierka
prowadząca
Miłośniczka Włoch, autorka podcastu Apetyt na włoszczyznę - subiektywnego przewodnika po włoskiej kuchni i języku. W języku włoskim zakochała się już podczas swojej pierwszej podróży do Włoch w odległym roku 2000. Miłością do włoskiej kuchni zapałała prawie dekadę później – podczas pobytu w ramach programu Erazmus w mieście Macerata w środkowych Włoszech. Odbyła praktyki w Ambasadzie Polski w Rzymie, była stypendystką programu Curiosi del Territorio w regionie Friuli-Venezia Giulia, przez ponad sześć lat pracowała jako koordynator ds. Włoch w organizacji pozarządowej organizującej konferencje międzynarodowe. Podczas pobytów w Italii zawsze podziwiała to, z jaką pasją Włosi mówią o swoim dziedzictwie kulinarnym i z jakim powodzeniem rozwijają tzw. turystykę enogastronomiczną, czyli ukierunkowaną na poznawanie lokalnej kuchni i wina.
Termin i kontakt
28 lutego 2024 r., godz. 18.00–19.00, online
Marta Brzezińska
e-mail: [email protected]