Nie
Tak
dr
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
czarny

dr

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

kulturoznawca, orientalista
Kierownik Food Studies

Dla mediów

Profil zawodowy

Interesuje się trendami i podróżami kulinarnymi. Promuje kuchnie i jedzenie świata, szczególnie kulinaria Azji, Europy i Ameryki Południowej. Zajmuje się historią różnych kuchni świata, kulturą Japonii. Bada percepcję smaku, dzieli się wiedzą na temat produktów spożywczych. Jest autorką kilku książek kulinarnych.

Na Uniwersytecie SWPS prowadzi zajęcia z antropologii jedzenia, historii wyżywienia, neurogastronomii, estetyki talerza, turystyki kulinarnej, dyplomacji kulinarnej oraz trendów kulinarnych.

Laureatka nagród: 2019 - Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii Embassies (culinary diplomacy). Drugie Miejsce Gourmand World Cookbook Awards dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii Scandinavian. Nagroda Specjalna w konkursie Nagroda Magellana dla książki Tradycje kulinarne Finlandii w kategorii przewodnik kulinarny.

2017 - Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Polish Culinary Paths w kategorii Embassies (culinary diplomacy). Grand Prix Gourmand World Cookbook Awards dla książki Polish Culinary Paths w kategorii Eastern European Cuisine. Książka Polish Culinary Paths zdobyła nagrodę główną w kategorii „przewodnik kulinarny” w konkursie „Najlepsze publikacje turystyczne 2016 roku” oraz została nagrodzona Prix de la Littérature Gastronomique przyznawaną przez Académie Internationale de la Gastronomie.

2016 - książka Polish Culinary Paths ukazała się w językach: angielskim, chińskim, koreańskim, japońskim, wietnamskim i gruzińskim. Została nagrodzona w Chinach w prestiżowym konkursie platformy kulinarnej Xinzhuyi. Książka Tradycje kulinarne Korei zajęła drugie miejsce w kategorii najlepsza książka o kuchni azjatyckiej wydana poza Azją w konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

2014 - książka Japońskie słodycze zdobyła Grand Prix w konkursie Gourmand World CookbookAwards w kategorii Best Japanese cuisine Book. Była to pierwsza polska książka w dwudziestoletniej historii konkursu, która zajęła pierwsze miejsce.

Dla mediów

Obszary tematyczne

  • Food Studies
  • Antropologia jedzenia
  • Historia wyżywienia
  • Neurogastronomia
  • Estetyka jedzenia
  • Dyplomacja kulinarna
  • Turystyka kulinarna
  • Kultura Japonii
  • Wybrane zagadnienia z kultury azjatyckiej

Informacje prasowe

    Artykuły

    Wydarzenia

    Zobacz także

    Group 426 Group 430 strefa zarzadznia logo 05 logo white kopia logo white kopia