Pszczoły giną. W zastraszającym tempie zmniejsza się ich liczebność. Jeśli rośliny nie będą zapylane, to czy grozi nam katastrofa? Co wpływa na to, że tych owadów jest coraz mniej? Dlaczego miasto to wspaniałe miejsce do zakładania uli? Czy rzeczywiście miody z miasta są zanieczyszczone? O paradoksach i mitach związanych z obecnością pszczół w przestrzeni miejskiej opowiada Kamil Baj, pszczelarz z warszawskiego Pszczelarium.
Pszczoły, którymi się opiekujemy
Pszczoły były w miastach od zawsze. To dla tych owadów wspaniały ekosystem do życia, m.in. dlatego że miasta są wyspami ciepła, dzięki czemu pszczoły mogą dłużej funkcjonować. Ponadto w miastach nie ma pestycydów używanych na wsi, często zawierających groźne neonikotynoidy, które zanieczyszczają miód i prowadzą do śmierci pszczół. – Niestety miasta są „niedopszczelone”. Jest tam za mało pszczół, żeby zapylić rośliny, które tam rosną – zauważa Kamil Baj. Czy jest na to jakieś rozwiązanie?
Istotne dla funkcjonowania pszczół i innych owadów w mieście jest zaprzestanie koszenia trawników, a przynajmniej ich części. W Warszawie jest 1,5 tysiąca hektarów trawników i gdyby 1/3 tej powierzchni zamienić w łąki, stworzylibyśmy prawdziwy raj dla pszczół.
- https://podcasts.apple.com/pl/podcast/paradoks-miasta-miejskie-pszczo%C5%82y-kamil-baj/id1460690724?i=1000451154747
- https://open.spotify.com/episode/4KCBtpGeGzAlv20P928jmQ
- https://soundcloud.com/user-181745606/paradoks-miasta-miejskie-pszczoly-kamil-baj/s-IxNe1
- https://lectonapp.com/pl/audiobook/f0ed473c-af2b-4458-bc2a-a038118ab8cd?_lst&catalog=e9425407-77fe-43bc-ab68-1aaeb3ec6033
Prelegent
Kamil
Baj
od ponad 20 lat miłośnik pszczół, miodu i pszczelarz. Swoją pasję przez długi czas łączył z pracą w międzynarodowej korporacji. W 2013 r. założył wraz z żoną Pszczelarium i od tego czasu zajmują się pszczelarstwem miejskim. Obecnie Kamil opiekuje się ponad 120 ulami rozsianymi po całej Warszawie, a Pszczelarium poza stolicą działa jeszcze m.in. w Trójmieście, Katowicach, Lublinie, Poznaniu, Lidzbarku Warmińskim i Wrocławiu. Pszczoły odwdzięczają się niezwykłym miejskim miodem o niespotykanym smaku i aromacie. Oprócz tego Kamil prowadzi warsztaty dla miłośników pszczół i adeptów pszczelarstwa w każdym wieku.