logo

logo uswps nazwa 3

Norwegia uchodzi za jeden z najbardziej przyjaznych i tolerancyjnych krajów na Starym Kontynencie. Na stałe mieszka tam ponad 100 tys. Polaków, a rocznie kraj odwiedzają miliony turystów z całego świata. Wielu z nich rusza w tę podróż, mając jedynie stereotypową wiedzę wyczytaną na szybko w przewodniku. Tymczasem hasła: „fiordy i Wikingowie” to zdecydowania za mało, żeby naprawdę poznać i zrozumieć ten kraj.

Wszystkim, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej o korzeniach i etnicznej historii Norwegii, zapraszamy na rozmowę dziennikarza i nauczyciela Jana Janczego z filolożką, kulturoznawczynią dr Sylwią Hlebowicz i norwegistką Martą Petryk.

W ramach webinaru, ekspertki poszukają odpowiedzi m.in. na takie pytania: Kim są Kwenowie? Po czym można poznać Kwena w Norwegii? Czym różnią się Kwenowie od Finów? Dlaczego wiele osób nie chce być nazywanych Kwenami i kategorycznie odmawia używania tego etnonimu? Na czym polega przynależność do więcej niż jednej grupy etnicznej? Czy kweński to język czy dialekt i jaki jest jego status? Dlaczego tak wielu Kwenów nie mówi po kweńsku? Czym była kultura kweńska dawniej, a czym jest dziś?

Spotkanie będzie realizowane na żywo – każdy może zadawać pytania. Udział jest bezpłatny, obowiązują zapisy. Kliknij, by uzupełnić formularz zgłoszeniowy.

5 marca 2024 r.
17.00–18.00
online

O cyklu

„Projekt Skandynawia” to webinary i podcasty, dzięki którym poznamy codzienność Skandynawów. Spotkania z ekspertami i naukowcami będą doskonałą okazją, by porozmawiać nie tylko o kulturze, sztuce czy historii północnej Europy, lecz także o ruchach społecznych czy aktywizmie. Kulturę tworzą ludzie, dlatego istotnym elementem rozmów będzie tło socjologiczne tego regionu. Podczas webinarów poznamy uwarunkowania polityczne krajów nordyckich oraz zagłębimy się w zwyczaje Szwedów.

Prowadzącym cykl „Projekt Skandynawia” jest Jan Janczy, dziennikarz Radia Nowy Świat, nauczyciel języka szwedzkiego oraz pasjonat kultury krajów nordyckich. Gośćmi rozmów będą kulturoznawcy z Uniwersytetu SWPS.

dr Sylwia Hlebowicz

dr Sylwia Hlebowicz
gościni

Naukowo zajmuje się współzależnością języka i kultury, dynamiką rozwoju mniejszości narodowych w Skandynawii oraz współczesną sztuką polityczną.


 

Marta Petryk
gościni

Norwegistka, tłumaczka języka norweskiego, wykładowczyni Uniwersytetu SWPS. Interesuje się historią i kulturą skandynawską. Gdy zmęczy się pracą, idzie na basen albo spaceruje.


 

Jan Janczy

Jan Janczy
prowadzący

Dziennikarz, nauczyciel. Z wykształcenia filolog szwedzki i literaturoznawca. Studia zaprowadziły go do sztokholmskiej redakcji pisma literackiego 20TAL, gdzie spędził krótki czas. Na co dzień związany z Radiem Nowy Świat, dla którego przygotowuje programy muzyczne, a także podcasty poświęcone muzyce, kulturze i społeczeństwom Skandynawii. Współprowadzący magazyn międzynarodowy "Cały nasz świat", a także cotygodniowy cykl rozmów o Europie Północnej. Stały współpracownik Uniwersytetu SWPS – w Strefie Kultur odpowiada za prowadzenie rozmów wchodzących w skład Projektu Skandynawia. Zdarza mu się czasem powiedzieć w radiu coś po szwedzku (z przyzwyczajenia, bo szwedzkiego także uczy).

Termin i kontakt

5 marca 2024 r., godz. 17.00–18.00, online

Marta Brzezińska 
e-mail: [email protected]

U wielu z nas hasło „kuchnia włoska” wywołuje stereotypowe skojarzenia: pizza i spaghetti. Tymczasem włoskie gotowanie to znacznie więcej – to złożona kulinarna przestrzeń, która ma swoje tajemnice i tematy tabu…

Co Włochom przeszkadza w cappuccino pitym po kolacji i sypaniu parmezanu na ryby? Dlaczego we Włoszech można umieścić w ogłoszeniu zapis „proszę dzwonić w porze posiłków” i wszyscy wiedzą o co chodzi? Czy w ogóle możemy mówić o jednej kuchni włoskiej, czy może lepiej byłoby powiedzieć – kuchnie włoskie? Czego spróbować na miejscu, a co przywieźć z włoskich wakacji? Jak gotować po włosku w Polsce?

O tym wszystkim, oraz o różnicach między Włochami a Polakami w podejściu do jedzenia i o najnowszych trendach we włoskiej kuchni, porozmawiają: Danuta IndykKarolina Iskierka.

Spotkanie będzie realizowane na żywo – każdy może zadawać pytania.

28 lutego 2024 r.
18.00–19.00
online

Danuta Indyk
gościni

Polka w Toskanii, mieszka tam od kilkunastu lat i prowadzi tam agroturystykę. Absolwentka Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Jej wykształcenie idzie w parze z zamiłowaniem, bowiem kuchnia to zdecydowanie jej ulubione miejsce w domu. Jako dietetyk, uwielbia wszystko co zdrowe, całkowicie poddając się BIO i EKO-modzie, ale w jej menu nie brakuje też przekąsek, dań makaronowych, pokaźnego wołowego steka, pizzy, deseru i oczywiście królującego na stole do każdego obiadu czy kolacji, wina. Tu nie ma sprzeczności czy niekonsekwencji, to nic innego jak prawdziwie zdrowe podejście do życia – jeść wszystko, byle z umiarem!


 

Karolina Iskierka

Karolina Iskierka
prowadząca

Miłośniczka Włoch, autorka podcastu Apetyt na włoszczyznę - subiektywnego przewodnika po włoskiej kuchni i języku. W języku włoskim zakochała się już podczas swojej pierwszej podróży do Włoch w odległym roku 2000. Miłością do włoskiej kuchni zapałała prawie dekadę później – podczas pobytu w ramach programu Erazmus w mieście Macerata w środkowych Włoszech. Odbyła praktyki w Ambasadzie Polski w Rzymie, była stypendystką programu Curiosi del Territorio w regionie Friuli-Venezia Giulia, przez ponad sześć lat pracowała jako koordynator ds. Włoch w organizacji pozarządowej organizującej konferencje międzynarodowe. Podczas pobytów w Italii zawsze podziwiała to, z jaką pasją Włosi mówią o swoim dziedzictwie kulinarnym i z jakim powodzeniem rozwijają tzw. turystykę enogastronomiczną, czyli ukierunkowaną na poznawanie lokalnej kuchni i wina.


 

Termin i kontakt

28 lutego 2024 r., godz. 18.00–19.00, online

Marta Brzezińska 
e-mail: [email protected]

wydarzenia

28.02 2024

Tajemnice włoskiej kuchni - tabu, tradycje i trendy (webinar)

in Webinar

U wielu z nas hasło „kuchnia włoska” wywołuje stereotypowe skojarzenia: pizza i spaghetti. Tymczasem włoskie…
05.03 2024

Kwenowie w Norwegii – od ludu przemilczanego do wysłuchanego (webinar)

in Webinar

Norwegia uchodzi za jeden z najbardziej przyjaznych i tolerancyjnych krajów na Starym Kontynencie. Na stałe…

archiwum wydarzeń

20.02 2024

Dialekty w Skandynawii – odkrywanie różnorodności, tożsamości i wyzwań (webinar)

in Webinar

W fascynującym świecie języków skandynawskich, dialekty stanowią klucz do poznania lokalnej tożsamości, kultury i historii.…
23.01 2024

Kulisy pracy dziennikarza telewizyjnego (webinar)

in Webinar

Każdy, kto interesuje się wydarzeniami politycznymi nie raz śledził pewnie jego relacje z Sejmu. Przenikliwe…
07.12 2023

O trollach, bohaterach i niezwykłym szczupaku – w świecie skandynawskiej baśni (webinar)

in Webinar

W skandynawskich opowieściach wszelkiego gatunku rozkochał się cały świat. Specyficzna, nierzadko mroczna, narracja charakterystyczna dla…
06.12 2023

Dlaczego serial „Przyjaciele” nigdy się nie zestarzeje? (webinar)

in Webinar

„Przyjaciele” – amerykański serial komediowy emitowany przez stację NBC w latach 1994–2004, trafił na ekrany…
11.09 2023

Nowy (nie)ład nad Bałtykiem (webinar)

in Webinar

Trwająca już ponad półtora roku inwazja Rosji na Ukrainę przedefiniowała nie tylko europejski, ale i…

kanały

zobacz też

strefa psyche strefa designu strefa zarzadzania strefa prawa logostrefa kultur logo