logo

logo uswps nazwa 3

Webinar

Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej

Chiny, Korea i Japonia borykają się z niełatwymi relacjami nie tylko w sferze polityki. Okazuje się, że również obszar tradycji kulinarnych nie jest wolny od niesnasek. Ostatnio głośno było o chińsko-koreańskiej kłótni o kimchi, podobny spór miał miejsce równo dwadzieścia lat temu między Koreą a Japonią. Kuchnie Chin, Korei i Japonii, choć tak różne od siebie, mają też wiele wspólnych elementów. Tradycje, potrawy i metody ich przyrządzania przenikały pomiędzy tymi narodami na przekór granicom i historycznym niechęciom. Japońskie sashimi i koreańskie hoe, koreańskie doenjanggu i japońskie miso, chiński zhajiang i jego koreańska wersja jajang, a do tego jeszcze indyjskie curry bijące rekordy popularności w Japonii i Korei – oto prawdziwy kulturalno-kulinarny galimatias. O kuchni i dziejach kulinarnych Azji Wschodniej porozmawiamy z dr Magdaleną Tomaszewską-Bolałek – orientalistką, badaczką kultury kulinarnej, kierowniczką Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Spotkanie poprowadzi dr hab. Marcin Jacoby, prof. Uniwersytetu SWPS, kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich Uniwersytetu SWPS.

Spotkanie jest realizowane na żywo – każdy może zadawać pytania! Udział jest bezpłatny, obowiązują zapisy przez formularz zgłoszeniowy.

Interesujesz się kulturą? Dołącz do innych w grupie Strefy Kultur Uniwersytetu SWPS na Facebooku.

27 maja 2021 r.
17.00–18.00
online
 

Cykl webinarów „Projekt Azja”

Kraj Kwitnącej Wiśni, Huawei i 5G, Kim Jong Un oraz orientalna kuchnia. Czy istnieje Azja bez uproszczeń i stereotypów? Jak odkryć jej prawdziwe oblicze, które nieczęsto zobaczymy w mediach? Cykl Strefy Kultur Uniwersytetu SWPS „Projekt Azja” przybliża najważniejsze zjawiska i procesy, jakie zachodzą obecnie w Chinach, na Półwyspie Koreańskim oraz w Japonii. Podczas każdego spotkania poruszamy inny temat i przyglądamy się obecnemu obliczu Dalekiego Wschodu oraz jego specyficznym uwarunkowaniom. Cykl „Projekt Azja” prowadzi prof. Marcin Jacoby – kierownik Zakładu Studiów Azjatyckich Uniwersytetu SWPS, sinolog i popularyzator wiedzy o Azji, który do wspólnej dyskusji zaprasza badaczy, ekspertów i praktyków zajmujących się Azją.

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek
gość

Orientalistka, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Autorka książek:„Tradycje kulinarne Japonii”,, „Japońskie słodycze”, „Tradycje kulinarne Korei” oraz „Polish Culinary Paths”, „Tradycje kulinarne Finlandii” oraz „The Polish Table”.

258 Marcin Jacoby

Prof. Marcin Jacoby
prowadzący

Sinolog, tłumacz, ekspert zajmujący się zagadnieniami polityczno-społecznymi regionu Azji Wschodniej, szczególnie Chin i Republiki Korei. Na Uniwersytecie SWPS kieruje Zakładem Studiów Azjatyckich i prowadzi zajęcia z zakresu wiedzy o Chinach i Azji Wschodniej: literatury, sztuki i dyplomacji kulturalnej.

Termin i kontakt

27 maja 2021 r., godz. 17.00–18.00, online

Małgorzata Kowalińska 
e-mail: strefakultur@swps.edu.pl

wydarzenia

archiwum wydarzeń

04.11 2021

Praca z Koreańczykami - czy dramy mówią prawdę? (webinar)

in Webinar

Koreańskie dramy często ukazują pracę w wielkich korporacjach. Widzimy ich szefów, na ogół niezwykle bogate…
19.10 2021

Cyberbezpieczeństwo - realne zagrożenia w wirtualnym świecie (webinar)

in Webinar

Ciemne pomieszczenie, a w nim tajemnicza postać z kapturem na głowie siedzi pochylona przed komputera…
18.10 2021

Życie w Japonii – nietypowe ścieżki (webinar)

in Webinar

Kraj Kwitnącej Wiśni dla wielu z nas wydaje się egzotyczny i niedostępny. Nawet osoby dobrze…
07.09 2021

Smartfony i fotografia – życie obrazów w sieci (webinar)

in Webinar

Nie ma wątpliwości, że żyjemy w świecie obrazów. Pinterest, Instagram czy TikTok to tylko niektóre…
06.09 2021

Jak działa Komunistyczna Partia Chin?

in Webinar

Komunistyczna Partia Chin (KPCh) obchodzi właśnie stulecie powstania. Założyła ją garstka idealistów w niewielkim szanghajskim…
29.07 2021

Trudne igrzyska: gospodarka japońska w roku olimpiady

in Webinar

Japonia to jedna z najsilniejszych gospodarek świata, a wiele japońskich firm, takich jak Toyota, Yamaha,…
27.05 2021

Walka o tradycję – kuchnie i dzieje kulinarne Azji Wschodniej

in Webinar

Chiny, Korea i Japonia borykają się z niełatwymi relacjami nie tylko w sferze polityki. Okazuje…
23.04 2021

Azja i rola Chin w zmieniającej się geopolityce

in Webinar

Jesteśmy świadkami historycznych przemian geopolitycznych, których konsekwencje wpływają na cały świat, również na Polskę. Wydaje…
18.03 2021

Polityka klimatyczna i zielona energia w Chinach

in Webinar

Chiny ogłosiły, że do 2060 r. osiągną neutralność węglową. W ciągu ostatnich kilku lat udało…

kanały

zobacz też

strefa psyche strefa designu strefa zarzadzania strefa prawa logo