Żyjemy w epoce przesytu i tęsknot. W czasach nadprodukcji na nowo definiujemy więzi z przedmiotami, ludźmi i otoczeniem, szukając jakości i piękna. Wiedza rękodzielnicza należy do obszaru tzw. tacit knowledge, wiedzy milczącej, przekazywanej niewerbalnie, najczęściej poprzez działanie. Tym cenniejszy jest dialog świeżego myślenia projektowego z manualnym doświadczeniem. Rzemiosło odradza się na styku pracy ręcznej i nowych technologii, refleksji i działania, niskiego z wysokim, stechnicyzowanego społeczeństwa i tęsknoty za śladem człowieka. Nowe zawsze rodzi się w dialogu.
O tym wszystkim opowiada Agata Kiedrowicz – projektantka, kuratorka, wykładowczyni w School of Form.
- https://podcasts.apple.com/pl/podcast/rzemios%C5%82o-przesyt-i-t%C4%99sknota-agata-kiedrowicz/id1460690724?i=1000468577413
- https://open.spotify.com/episode/6mCjGlirPKx5hl9JZG1q19
- https://soundcloud.com/user-181745606/kierdrowicz
- https://lectonapp.com/pl/audiobook/85cd24b4-a62e-44cc-876e-960c7d538383?_lst
Prelegent
Agata
Kiedrowicz
projektantka, kuratorka, edukatorka. Pracuje interdyscyplinarnie, na styku humanistyki, sztuki i designu. Szczególnie Interesuje ją projektowanie dla zmysłów. Sensoryczną wiedzę wykorzystuje we własnej praktyce – prowadzi wraz z Martą Szostek studio projektowe SUPERGIRLS DO DESIGN, specjalizujące się w tworzeniu scenografii i doświadczeń kulinarnych, stworzyła dwa autorskie zapachy w projekcie „Kuchenne sensorium” oraz bada sensoryczne praktyki artystów i projektantów, publikując teksty i wywiady w branżowej prasie (m.in. Design Alive, KUKBUK, USTA, Newsweek Slow, FUTU, Monitor Magazine, TUU Magazyn, Notes Na 6 Tygodni/Bęc Zmiana) oraz w wydawnictwach naukowych. Wykłada w School of Form, Akademii Sztuki w Szczecinie oraz Collegium da Vinci, gdzie kieruje studiami podyplomowymi z obszaru mody i nowych mediów. Współpracuje z projektantami, artystami, instytucjami kultury i sztuki. Kuratorka wielu wystaw, m.in. „Polish Design Island”, „To czuć! Projektowanie dla zmysłów” pokazywanych m.in. na Arena Design 2017, w ramach konferencji TEDx „Senses”, podczas Vienna Design Week, Brussels Design September, Łódź Design Festival oraz w przy ambasadzie RP w Kopenhadze. Uważa, że dobry smak oznacza czułą i uważną postawę wobec ludzi i rzeczywistości.