Nawet najmniejsza zmiana w życiu może nieść za sobą spektakularne efekty. Tak było w przypadku Igi Czubak, założycielki marki Roślinny Qurczak i twórczyni roślinnego substytutu mięsa drobiowego. Mimo że jest to jej pierwszy biznes, w ciągu kilku miesięcy sprawnie udało jej się uruchomić zakład produkcyjny i rozpocząć sprzedaż. W jaki sposób wiedza z zakresu psychologii i neurokognitywistyki przydaje się Idze w zarządzaniu organizacją na różnych etapach jej rozwoju? Jak radzić sobie z trudnościami podczas zakładania firmy i z sukcesami, które odnosi? Czym właściwie jest etyka i odpowiedzialność w biznesie? O możliwościach i wyzwaniach na rynku pracy i w biznesie opowiada Iga Czubak, magistra neurokognitywistyki zafascynowana branżą spożywczą. Spotkanie prowadzi dr Agnieszka Golińska - doktor psychologii i wykładowczyni na Uniwersytecie SWPS.
Kliknij tutaj, by posłuchać podcastu na Spotify, lub wybierz swój ulubiony serwis streamingowy: Apple Podcasts, SoundCloud, Lecton, EmpikGo.
Wszystkie materiały z tego cyklu znajdziesz w naszej playliście na Spotify:
Interesujesz się zarządzaniem? Dołącz do nas w grupie Strefy Zarządzania Uniwersytetu SWPS na Facebooku.
Cykl „Rozmowy z Liderami”
Jakim należy być liderem, aby osiągnąć sukces w dzisiejszym świecie? Jak przekonać ludzi do swojej wizji i celu? Co robić, aby zmotywować swój zespół? Jak poprzez odpowiednie przywództwo zbudować przewagę konkurencyjną firmy? Czy bycia liderem można się nauczyć? Jak rozwijać swoje kompetencje przywódcze? Na te pytania szukamy odpowiedzi w cyklu podcastów Strefy Zarządzania Uniwersytetu SWPS „Rozmowy z Liderami”. Spotykamy się z przedsiębiorcami, menedżerami, ekonomistami, liderami zmian społecznych oraz innymi praktykami zarządzania i rozmawiamy o tym, czym jest skuteczne zarządzanie, czy da się go nauczyć i co tak naprawdę znaczy być dobrym liderem.
Gościni
Iga Czubak
Magistra neurokognitywistyki zafascynowana branżą spożywczą, założycielka Roślinnego Qurczaka®. Promuje naukowe podejście do rzeczy tak podstawowych, jak żywność. Ekscytują ją produkty, które osiągają cel wyższy niż tylko zaspokojenie głodu konsumenta. Roślinny Qurczak® to pierwszy na świecie analog drobiu na bazie fasoli, który pozwala osobom lubiącym jeść mięso na ograniczenie jego spożycia bez konieczności zmiany nawyków żywieniowych.
Prowadząca
dr Agnieszka Golińska
Doktor psychologii, absolwentka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie na kierunku Zarządzanie. Otrzymała wyróżnienie za pracę doktorską obronioną w Instytucie Psychologii Polskiej Akademii Nauk. Prowadzi badania m.in. w zakresie zachowań organizacyjnych oraz akulturacji psychologicznej. Interesuje się losami menedżerów oraz profesjonalistów, którzy zdecydowali się na emigrację. Szczególnie bliska jest jej w tym zakresie Ameryka Łacińska, a przede wszystkim Meksyk. Zajmuje się także tworzeniem programów ewaluacji i rozwoju kompetencji w oparciu o metodę Assessment i Development Center. Ma na koncie projekty badawcze realizowane w m.in. w Wielkiej Brytanii, Polsce oraz USA. Przez wiele lat pracowała i prowadziła również badania naukowe w Tecnologico de Monterrey w Meksyku. Na Uniwersytecie SWPS prowadzi zajęcia z obszaru zarządzania kulturą organizacyjną, zarządzania kompetencjami, różnic międzykulturowych w biznesie oraz psychologii w zarządzaniu. Uczestniczy w projekcie ULTRAGEN. Od semestru letniego 2021/2022 pełnić będzie rolę koordynatorki kierunków Zarządzanie i Przywództwo oraz Management and Leadership I stopnia.